Fillers zijn hulpmiddelen waarmee rimpels, die het gevolg zijn van interne veroudering door de zwaartekracht, verminderd. Voor de esthetische correctie van statische rimpels wordt vaak hyaluronzuur gebruikt. Veelal is het gebruik van fillers ook onderdeel van volumetrische correctie, bijvoorbeeld voor het vergroten van het volume en het modelleren van de vorm van de lippen. Als je aan fillers begint, moet je je wel eerst voldoende laten informeren. We vroegen het aan een cosmetisch consulent bij Fillers Maastricht.
Wat is een filler?
“De officiële omschrijving is het de wetenschap die zich bezighoudt met de vervorming en stroming van stoffen staat bekend als reologie. Het richt zich op de beweging van lichaamsdelen ten opzichte van elkaar. Vaste stoffen, vloeistoffen en gassen ondergaan vervormingen. De chemische en fysische structuur van de filler hangt nauw samen met zijn reologische eigenschappen en bepaalt indirect het klinische gebruik, de effectiviteit en werking ervan, zowel tijdens als na toediening”, legt de consulente van Fillers Maastricht uit.
Kwaliteit van gebruikte fillers
Zij vervolgt: “Fillers moeten goed kunnen vervormen. Ook de vulstof moet de juiste viscositeit hebben. Viscositeit is een maat voor de weerstand die de stof tijdens het vloeien vormt. Dankzij de juiste viscositeit blijft de filler op de injectieplaats. Daar zijn de specialisten in het toepassen van fillers zich heel goed van bewust”. “Zeer veerkrachtige fillers worden gekenmerkt door een grotere weerstand tegen huidspanning. Daarom worden ze meestal gebruikt om diepe rimpels te corrigeren en voor injecties in gebieden met verhoogde gezichtsuitdrukkingen, zoals het nasolabiaal gebied”, geeft de expert van Fillers Maastricht aan.
Door FDA goedgekeurde fillers
Ze geeft aan dat de preparaten met hyaluronzuur behoren tot de nieuwste fillers die al geruime tijd zijn goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Momenteel worden ze vooral verkregen uit de fermentatie van Streptococcus equi-bacteriën, maar er zijn ook hyaluronzuurproducten die uit andere bronnen zijn verkregen. Meestal worden fillers toegediend bij de nasolabiale plooien, glabella (tussen de wenkbrauwbogen en iets erboven), wangen en rimpels rond de ogen.
Op hyaluronzuur gebaseerde fillers
De cosmetisch advisieur van Fillers Maastricht vervolgt: “Fillers op basis van hyaluronzuur kunnen verschillen in structurele eigenschappen, zoals het gehalte aan vrij hyaluronzuur en deeltjesgrootte. De verschillen hebben veelal betrekking op de hardheid en duurzaamheid van de gel, waardoor de bereiding wordt aangepast aan elk individu. Hyaluronzuurgels kunnen met een injectiespuit in weefsels worden geïnjecteerd dankzij hun visco-elastische eigenschappen: die neemt af als de krachten die erop inwerken toenemen”.
Rimpels opvullen met hyaluronzuur
Hyaluronzuur behoort tot de glycosaminoglycanen (GAG’s), een soort polysacchariden. Het komt van nature voor in het menselijk lichaam, maakt deel uit van de extracellulaire matrix, wordt aangetroffen in gewrichtsvloeistof en is te vinden in het glasachtig lichaam van de oogbol en andere weefsels. Bij het ouder worden neemt het gehalte aan hyaluronzuur af, met als gevolg een slechter gehydrateerde huid en het verschijnen van de eerste rimpels.
Welke soorten fillers worden gebruikt?
Er worden verschillende soorten fillers gebruikt bij Fillers Maastricht. “De ideale filler moet echter niet alleen een goed veiligheidsprofiel hebben, maar ook relatief stabiel, biocompatibel, niet-immunogeen, gemakkelijk toe te dienen en eventueel gemakkelijk te verwijderen zijn. Hyaluronzuur, een polyanionisch biopolysaccharide uit de klasse van glycosaminoglycanen, wordt veel gebruikt in de geneeskunde, farmacie en cosmetologie. Dit natuurlijke biopolymeer heeft ten opzichte van andere vulstoffen een aantal unieke eigenschappen. Dankzij de unieke hygroscopiciteit beïnvloedt het een hogere hydratatie en zorgt het voor een verhoogd volume van weefsels”, sluit de adviseur van Fillers Maastricht af.