Velen van ons zien het gebit als een essentieel onderdeel van het uiterlijk. Dat is ook niet zo gek, aangezien het gebit een van de eerste onderdelen is waar we bij een ander naar kijken. Bij een eerste ontmoeting bijvoorbeeld, maar eigenlijk ook als je iemand vaker ziet. Reden genoeg dus om tevreden te willen zijn over je mond en tanden. Is dat bij jou nu nog niet het geval? Lees dan verder: dít kun je allemaal doen om je gebit (weer) te laten shinen.

Tanden corrigeren

Een bekende onzekerheid over het gebit? Dat is de stand van de tanden. Misschien heb je vroeger nooit een beugel gehad. Of heb je deze wel gedragen, maar zijn je tanden door de jaren heen toch weer schever gaan staan. Kan gebeuren natuurlijk. Gelukkig kun je ook als volwassene je tanden rechtzetten. Door een aantal maanden een transparante beugel te dragen, krijg je het gebit waar je blij mee bent. De traditionele slotjesbeugel dragen? Dat is niet meer nodig, wat het natuurlijk makkelijker maakt om de beugel in je dagelijkse bestaan te dragen. Houd daarbij ook vooral alvast het eindresultaat voor ogen. Het kan voor jou veel waard zijn om straks weer met een stralend gebit rond te lopen, zeker als je je hier nu vaak onzeker over voelt.

Spleetje verkleinen

Het kan dus zo zijn dat er meerdere tanden in je gebit scheef zijn gaan staan. Maar een ander bekend probleem is het spleetje tussen de tanden. Dit kun je al vanaf jonge leeftijd hebben, of het kan op een later moment in je leven ontstaan. Wil je een spleetje tussen de tanden verkleinen, bijvoorbeeld tussen je voortanden? De onzichtbare beugels van DrSmile.nl maken dit mogelijk. Het spleetje tussen de tanden noemen we ook wel diasteem. Je kunt dit aanpakken omdat je het niet mooi vindt. Dat niet alleen, je krijgt ook een gezonder gebit door dit te verbeteren. Een diasteem kan namelijk leiden tot tandvleesproblemen en in een ernstig geval tot tandverlies. Om dat te voorkomen, is het zeker verstandig om het spleetje te corrigeren.

Goede tandzorg

Over een gezond gebit gesproken: kies voor goede tandzorg. Dit is voor iedereen van belang, in welke staat je gebit ook verkeert. Bezoek regelmatig de tandarts, het liefst twee maal per jaar. Tijdens een preventieve controle kan de arts namelijk al van alles vaststellen over je mond. Is er bijvoorbeeld sprake van een beginnend gaatje? Hoe sneller je erbij bent om dit aan te pakken, hoe beter. Zo voorkom je het ontstaan van grotere problemen. De tandarts kan je natuurlijk ook helpen als je achterstallig onderhoud in de mond hebt, of al klachten of pijn hebt. Veel mensen vinden een bezoek aan de tandarts eng. Realiseer je dus dat je daar niet alleen in bent. Je kunt een speciale tandarts bezoeken die rekening houdt met tandartsangst. Of neem iemand die je kent mee, zodat je niet alleen hoeft te gaan. Goed voor je tanden zorgen doe je daarnaast zelf, gewoon thuis. Poets twee maal per dag je tanden. Twee minuten per keer, het liefst met een elektrische tandenborstel. De tandarts kan je uitleggen hoe je deze borstel precies moet gebruiken. Daarnaast is het slim om je tanden te stoken of flossen, om tandplak en resten goed weg te krijgen. Natuurlijk kost dat iedere dag weer wat tijd, maar je doet jezelf daar op de lange termijn alleen maar een groot plezier mee. Rondlopen met tandproblemen is namelijk absoluut niet wenselijk.

Tanden bleken

Bij veel mensen verkleuren de tanden door de jaren heen. Dit komt door eten en drinken, en soms bijvoorbeeld ook door roken. Bepaalde ingrediënten vergroten de kans op gelere of bruinere tanden, denk aan rode wijn, koffie en tabak. Je kunt de inname hiervan dus verminderen. Wil je weer wittere tanden krijgen? Een goede oplossing is het laten bleken van je tanden. Dit kun je zelf doen of door een professional laten doen. Al met een paar tinten lichter zien je tanden er weer als nieuw uit. En dat kan natuurlijk ook een stukje onzekerheid over je gebit wegnemen. Weet wel dat je tanden daarna opnieuw kunnen verkleuren, als je je levensstijl niet verbetert. Daarom is het goed om dat ook direct aan te pakken.

Een mooi gebit, dat wil natuurlijk iedereen! Als je weet welke stappen je hierin kunt zetten, is het doorgaans ook prima haalbaar. Ga na wat jouw gebit nodig heeft, en ga hier gericht mee aan de slag. Daarnaast houd je je gebit ook op dagelijkse basis netjes bij, voor het mooiste eindresultaat.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen